Vrouwen van de Revolutie (1984)

VvdR Monica Cropped

Over Vrouwen van de Revolutie

Documentaire - 50 min.

Credits

Productie Twisk Film / IBF
(voor IKON)

Camera
Ruud de Bruyn

Geluid
Marc van der Willigen

Montage
Wim Louwrier

Scenario & Regie
Ike Bertels

 

 

Logline

Na een langdurige burgeroorlog is het vrede in Mozambique en zullen spoedig de eerste democratische verkiezingen worden gehouden. Hoe zullen de drie Mozambikaanse ex-guerrillastrijdsters uit Vrouwen van de Revolutie (1984) deze omwenteling ervaren?

Synopsis Vrouwen van de Revolutie (1984)

In deze eerste film over Mónica, Amélia en Maria die vochten in de bevrijdingsoorlog tegen de Portugezen (1964-1975) zocht Bertels in Mozambique naar deze verzetsstrijders die ze eerder als soldaten in een film had gezien. Na de onafhankelijkheid vond ze drie vrouwen en onderzocht met hen de politieke- en persoonlijke betekenis van hun strijd.

Kolonelspensioen

Tien jaar later worden in het voorheen socialistische Mozambique de eerste democratische verkiezingen gehouden. Bertels reist opnieuw naar Afrika en spreekt met de ex-guerrillastrijdsters over hun huidige leven, onderzoekt hoe zij deze  ontwikkelingen ervaren en hoe zij zich de toekomst voorstellen. Mónica ziet de verkiezingen als het einde van hun tijdperk; het kolonelspensioen is het enige dat haar rest. Amélia moet opnieuw een landje zoeken om te bewerken opdat zij en haar kinderen kunnen overleven. Maria is intussen "een vrouw van de wereld" geworden (Addis Abeba). Deze sterke, onafhankelijke vrouwen schetsen de omwenteling in combinatie met archiefbeelden uit de belangrijkste momenten uit hun leven.