Het Pensioen van de Guerrilla (1994)

Amelia Cropped

Over Het Pensioen van de Guerrilla

Documentaire - 50 min.

Credits

Productie Ike Bertels Filmproducties (voor IKON)

Camera
Niels van 't Hoff

Geluid
Karen Boswall

Montage
Trude Weeda

Geluidsnabewerking
Jan de Kruijf

Scenario & Regie
Ike Bertels

 

 

Logline

Na een langdurige burgeroorlog is het vrede in Mozambique en zullen spoedig de eerste democratische verkiezingen worden gehouden. Hoe zullen de drie Mozambikaanse ex-guerrillastrijdsters uit Vrouwen van de Revolutie (1984) deze omwenteling ervaren?

Synopsis Het Pensioen van de Guerrilla (1994)

In deze eerste film over Mónica, Amélia en Maria die vochten in de bevrijdingsoorlog tegen de Portugezen (1964-1975) zocht Bertels in Mozambique naar deze verzetsstrijders die ze eerder als soldaten in een film had gezien. Na de onafhankelijkheid vond ze drie vrouwen en onderzocht met hen de politieke- en persoonlijke betekenis van hun strijd.

Kolonelspensioen

Tien jaar later worden in het voorheen socialistische Mozambique de eerste democratische verkiezingen gehouden. Bertels reist opnieuw naar Afrika en spreekt met de ex-guerrillastrijdsters over hun huidige leven, onderzoekt hoe zij deze  ontwikkelingen ervaren en hoe zij zich de toekomst voorstellen. Mónica ziet de verkiezingen als het einde van hun tijdperk; het kolonelspensioen is het enige dat haar rest. Amélia moet opnieuw een landje zoeken om te bewerken opdat zij en haar kinderen kunnen overleven. Maria is intussen "een vrouw van de wereld" geworden (Addis Abeba). De film schetst hoe deze sterke, onafhankelijke vrouwen worstelen met de transitie, gebruikmakend van archiefbeelden van de belangrijkste momenten uit hun leven.