Guerrilla Grannies (2012)

Over Guerrilla Grannies

Lange documentaire - 80 min.

Credits

Productie DNU Film
Rolf Orthel

Co-productie Serendipity Films
Ellen de Waele

Camera
João Ribeiro
Bert Haitsma
Americo Matola

Geluid
Armanda Carvalho

Montage
Dieter Diependaele
Albert Elings

Componist & Soundmix
Jeroen Goeijers

Grading
Jef Grosfeld

Ondertiteling
Erik Pezarro

Finishing Loods Lux & Lumen
Ruud de Bruyn

Scenario & Regie
Ike Bertels

Logline

Drie vrouwen in Mozambique kijken terug op hun leven als vrijheidsstrijders, als voorvechters van een moderne samenleving zonder polygamie en mét onderwijs (ook voor vrouwen) en als oma’s die hun (klein)kinderen zien opgroeien in een geglobaliseerde maatschappij.

Synopsis Guerrilla Grannies -
Hoe in deze wereld te leven

Tien jaar lang riskeerden drie 'guerrilla girls' in Mozambique hun levens in de strijd voor vrijheid en het recht op zelfbeschikking na vijfhonderd jaar Portugese overheersing. Begin jaren zeventig ziet filmmaker Ike Bertels een documentaire over de onafhankelijkheidsoorlog in Mozambique. Het beeld van de drie jonge vrouwen die meevechten in het bevrijdingsleger Frelimo blijft haar bij. Na de onafhankelijkheid (1975) besluit ze uit te vinden wie zij zijn en raakt ze bevriend met Amelia, Maria en Monica. Ze filmt hen in 1984 (Vrouwen van de Revolutie) en in 1994 (Het Pensioen van de Guerrilla). Nu is Bertels opnieuw met haar camera in Afrika. Hebben de idealen van de revolutie destijds bijdragen aan een vrij Mozambique, dat zichzelf opnieuw moest uitvinden?

De kinderen van de Guerrilla Grannies

Hoe gaan deze guerrilla grannies om met een veranderende wereld, waarin hun kinderen en kleinkinderen grond onder de voeten moeten zien te krijgen?

Hoe ga je als grootmoeder om met het oude vuur van de revolutie in een geglobaliseerde wereld? Bertels schetst met de beelden van toen en nu niet alleen de levens van drie bewonderenswaardige vrouwen maar ook de razendsnelle ontwikkeling van een Afrikaans land anno 2011.

Guerrilla Grannies - How To Live In This World  (80 min) ging in première op DOCKANEMA 7 (Mozambique), werd vertoond op het IDFA (2012) en is door verschillende festivals over de hele wereld uitgenodigd en bekroond.