Guerrilla Grannies (2012)

Over deze film

Lange documentaire - 80 min.

Credits

Productie DNU Film (2012)               Rolf Orthel

Co-productie Serendipity Films Ellen de Waele

Camera João Ribeiro

2e camera Bert Haitsma,           Americo Matola 

Geluid Armanda Carvalho  

Montage Dieter Diependaele

2e montage Albert Elings

Componist & Soundmix Jeroen Goeijers 

Grading Jef Grosfeld

Ondertiteling Erik Pezarro

Finishing Loods, Lux & Lumen Ruud de Bruyn

Scenario & Regie Ike Bertels

Logline

Drie vrouwen kijken in Mozambique terug op hun leven als vrijheidsstrijders, als voorvechters van een moderne samenleving zonder polygamie en mét onderwijs (ook voor vrouwen) en als oma’s die hun (klein)kinderen zien opgroeien in een geglobaliseerde maatschappij.

Synopsis Guerrilla Grannies - Hoe in deze wereld te leven

Tien jaar lang riskeerden drie 'guerrilla girls' in Mozambique hun levens in de strijd voor vrijheid en het recht op zelfbeschikking na vijfhonderd jaar Portugese overheersing. Begin jaren zeventig ziet filmmaker Ike Bertels een documentaire over de onafhankelijkheidsoorlog in Mozambique. Het beeld van de drie jonge vrouwen die meevechten in het bevrijdingsleger Frelimo blijft haar bij. Na de onafhankelijkheid (1975) besluit ze uit te vinden wie zij zijn en raakt ze bevriend met Amelia, Maria en Monica. Ze filmt hen in 1984 en in 1994. Nu is Bertels terug met haar camera in Afrika. Hebben de idealen van de revolutie destijds bijdragen aan een vrij Mozambique, dat zichzelf opnieuw moest uitvinden? 

De toekomst van Mozambique

Hoe gaan haar guerrilla grannies om met een veranderende wereld, waarin hun kinderen en kleinkinderen grond onder de voeten moeten zien te krijgen? Hoe ga je als grootmoeder om met het oude vuur van de revolutie in een geglobaliseerde wereld? Bertels schetst met de beelden van toen en nu niet alleen de levens van drie bewonderenswaardige vrouwen maar ook de razendsnelle ontwikkeling van een Afrikaans land anno 2011.